Ви купили апельсин і розрізали його навпіл. Чи можна,
дивлячись на половинку апельсина, визначити, чого в ній більше - шкірки або
м'якоті?
Питання здається
дивним, адже шкірка - це тонкий шар, край апельсина (будемо вважати, що
апельсин має форму кулі). Виявляється, що відносно тонкий шар на кордоні кулі
має той же обсяг, що і вся інша частина. Наприклад, у апельсина діаметром 10 см
з шкіркою товщиною 1 см майже половина всього обсягу зосереджена в шкірці!
Давайте перевіримо.
Розглянемо два кулі радіусів R і r (R > r). Яким повинен бути радіус меншого
кулі, щоб його обсяг становив половину обсягу великого?
Об'єм кулі радіуса
R дорівнює VR=4/3πR³.
Для знаходження r
запишемо рівняння:
Vr =
VR – Vr або 4/3πr³ = 4/3πR³ – 4/3πr³.
З нього випливає,
що R³ = 2r³.
Звідси одержуємо,
що r ≈
0,79R ≈ 4/5R.
Таким чином, майже
половина обсягу кулі зосереджена в шарі біля поверхні товщиною всього лише 1/5
радіуса.
У представленому на малюнку апельсині шкірки і м'якоті
порівну.
Форма рівняння Vr = VR –Vr замість очевидної VR = 2Vr
записана, щоб нагадати одну ідею, таку поширену в геометрії і корисну
при вирішенні життєвих завдань: фігура, для площі або об’єму якої немає
готової формули, представляється як різниця «відомих» фігур.
Комментариев нет:
Отправить комментарий